miercuri, 1 octombrie 2008

Cand se vor vedea primele rezultate ale fondurilor europene in infrastructura?

Proiectele de infrastructura cu finantare de la Uniunea Europeana nu vor inregistra rezultate notabile in urmatorii doi ani, insa daca va exista interes politic, absorbtia fondurilor europene, cifrate la circa 4,6 miliarde de euro, in urmatorii cinci ani ar putea deveni principalul motor de dezvoltare a infrastructurii, potrivit participantilor la seminarul "Cand se vor vedea primele rezultate ale fondurilor europene in infrastructura" organizat de Ziarul Financiar in parteneriat cu Search Corporation, Rompetrol, Schonherr si Asociatii si Siemens. "Anul viitor, fondurile nerambursabile absorbite de la Uniunea Europeana se vor situa intre 350 si 500 de milioane de euro, cu posibilitatea de a depasi aceasta suma daca se va adopta in mod eficient legislatia in cauza", afirma Ludovic Orban, ministrul transporturilor.

Romania va putea vorbi de un sistem integrat de autostrazi abia in 2011-2012. "Intr-o viziune realista, pentru 2009 tara noastra nu se poate astepta decat la inceperea lucrarilor pentru 1300 de kilometri de autostrada, pentru ca in 2010 sa se finalizeze 180 de kilometri", afirma Stefan Szobotka, director de comunicare in cadrul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania. In prezent CNADNR a depus la Uniunea Europeana proiecte de finantare pentru 77 de milioane de euro, ce se vor concretiza in centuri ocolitoare pentru 10 orase din Romania.

"Un proiect de infrastructura nu poate fi realizat inainte de 5 pana la 8 ani, din cauza numeroaselor procese de pregatire, executare a lucrarilor si de expropriere a terenurilor. Una dintre principalele probleme care au condus la intarzierea investitiilor in infrastructura a fost faptul ca CNADNR a schimbat in 8 ani 9 directori", a declarat Valentin Stoica, vicepresedinte executiv al companiei de consultanta Search Corporation.
Sursa

Niciun comentariu: