duminică, 26 octombrie 2008

Ziua care a schimbat soarta canalelor navigabile

In data de 28 septembrie, pe canalele navigabile s-a inregistrat cel mai mare trafic zilnic din istoria lor de 25 de ani.

Cea mai buna zi pentru canalele navigabile romanesti a insemnat 124 de nave aflate in tranzit si 39 de ecluzari. Un scurt calcul matematic arata ca, daca ne raportam la un interval de 24 de ore, la fiecare 12 minute pe canal a trecut un vas. Acestea au transportat 204.500 tone de marfa, devansand recordul precedent, inregistrat in anul 2005, de numai 164.000 tone. "Cifra este importanta pentru ca, in functie de ea, putem sa verificam calculele teoretice ale capacitatii canalelor", a precizat directorul Companiei Nationale Administratia Canalelor Navigabile, Ovidiu Cupsa. Acesta a adaugat ca cifra luata in calcul de proiectanti a fost cuprinsa intre 60 si 80 de milioane tone capacitate. Recordul din 28 septembrie a fost insa atins pe un singur fir de ecluza, si daca se ia in cont faptul ca acestea vor fi retehnologizate pentru a permite circulatia pe doua sensuri, rezulta ca se va crea o capacitate totala de trafic de circa 160 milioane tone capacitate anual.

Seful CNACN a precizat ca in primele noua luni ale anului 2008 s-a inregistrat un trafic de 20,74 milioane tone capacitate, cu 1% mai mult decat in perioada similara a anului trecut. "Evolutia foarte buna din ultimele luni ne indreptateste sa speram ca vom depasi valorile de trafic din anul 2005, cel mai bun an din istoria canalelor navigabile", a precizat Ovidiu Cupsa.
Sursa Romania libera

Niciun comentariu: