marți, 12 august 2008

Dunarea, o solutie de transport ecologic

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca l-a bucurat deschiderea manifestata de cancelarii Austriei si Germaniei, cu care a discutat la cel mai recent Consiliu European, pentru "visul de a lega Marea Neagra de Marea Nordului" prin canalul Dunare-Rin, anunta Mediafax. 

Seful statului s-a intalnit, la bordul unui vapor care a facut o croaziera pe Dunare in zona Orsova, cu reprezentanti ai unor firme austriece, cu care a discutat despre potentialul de investitii in sectorul romanesc al Dunarii.

El a spus ca este unul dintre politicienii care promoveaza ideea ca Dunarea si Rinul trebuie sa devina o coloana de transport european prietenos cu mediul.


"Dunarea devine un test pentru politicienii europeni, in ce masura facem ceea ce spunem cand ne referim la mediu. in baza unor decizii la nivelul Consiliului European si al Comisiei Europene, Dunarea poate fi o solutie de transport ecologic care ar degreva foarte mult autostrazile Europei. Romania, Bulgaria, Serbia, Austria, Germania au in mana solutia de a transforma transportul intr-o varianta de transport mult mai prietenoasa cu mediul", a spus Basescu.

El a adaugat ca, in 1992, a fost prezent la deschiderea canalului Rin-Main-Dunare. Basescu a mentionat chiar ca a fost prezent la bordul navei care a facut prima calatorie pe acest canal. "Mi s-a parut ca, dupa acea prima nava, vor mai trece multe, nu a fost asa si pana la intrarea Romaniei si Bulgariei in UE ar fi fost o justificare politica, acum nu mai exista", a spus Basescu.

Presedintele a mentionat ca a discutat cu cancelarii Austriei si Germaniei, la lucrarile celui mai recent Consiliu European, despre acest subiect. "M-a bucurat deschiderea celor doua personalitati pentru visul de a lega Marea Neagra de Marea Nordului si am convingerea ca oamenii de afaceri vor fi cei care ne vor impinge inainte in a face ceea ce trebuie pentru realizarea acestuia", a spus Basescu. El a invitat oamenii de afaceri din Austria sa investeasca in sectorul romanesc al Dunarii.

Dupa incheierea discursului presedintelui, un om afaceri a spus ca a venit la Orsova cu masina din Timisoara si a vazut pe drum foarte multe masini de constructii stand. "Probabil erau in pauza de masa", a replicat razand seful statului, raspunsul sau starnind aplauze din partea celor prezenti.

El a adaugat ca Romania are un ritm de crestere in primele sase luni ale acestui an de 8,2% din PIB, mare parte datorandu-se sectorului constructiilor. "Si vreau sa va spun ca cei mai mari constructori din Romania sunt germani si austrieci, asa ca nu stiu de ce stateau", a spus seful statului razand, dupa care a fost aplaudat de cei prezenti.


Sursa

Niciun comentariu: